Site rengi

Tasarım

HKP’den 23 Nisan Kutlamalarının yasaklanmasına karşı dava

21.04.2016
623
A+
A-

Kurtuluş Partili Hukukçular AKP’giller’in 23 Nisan törenlerini yasaklama girişimlerine karşı harekete geçerek yürütmeyi durdurma talebiyle Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesine başvuruda bulundu. HKP’li Hukukçular, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamalarının yasaklanmasının AKP’giller’in dünya görüşü gereği iradi olarak atılan bir adım olduğunu dile getirdi. Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesine verilen dilekçeyi aynen yayımlıyoruz:

ANKARA NÖBETÇİ İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞINA

Yürütmeyi Durdurma Taleplidir.

İPTAL DAVASINI AÇAN (DAVACI)………: Halkın Kurtuluş Partisi Genel Başkanlığı Karanfil Sokak No:24/15 Kızılay/ANKARA

V E K İ L L E R İ……….: Av. Orhan ÖZER, Av. Metin BAYYAR, Av. Ayhan ERKAN,

Av. Ali Serdar ÇINGI, Av. Tacettin ÇOLAK, Av. Sait KIRAN, Av. Ayça ALPEL, Av. Halil AĞIRGÖL, Av. Pınar AKBİNA,

Av. Doğan ERKAN

Ortak adres: Kızılırmak Cad. No: 7/9 Kavaklıdere Çankaya/ANKARA

KARŞI TARAF (DAVALI) : MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

Atatürk Bulvarı No:98 Bakanlıklar/ANKARA

KONU……………….……….: Basından öğrendiğimiz üzere bu yıl 96’cısının kutlanacağı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda davalı idare, okullardaki törenleri asgari seviyeye indirme, hipodromda yapılan gösterilerin kaldırılması yönünde işlem ve eylemler tesis etmiştir. Davalı idarenin bu hukuka ve KAMU YARARINA aykırı işlem ve eylemlerinin öncelikle yürütmesinin durdurulması ve iptali ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın, Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunu’nun ve Ulusal ve Resmi Bayramlarda Yapılacak Törenler Yönetmeliği’nin ruhlarına ve tarihimize uygun yapılması taleplerinden ibarettir.

AÇIKLAMALAR………:

Yasamanın çoğunluğunu (317 milletvekilini) ve yürütmeyi elinde bulunduran Adalet ve Kalkınma Partisi, halkımızın ulusal bayramlara olan sevgisini gölgelemek için son beş yılda olduğu gibi bu yıl da “Terör” gerekçesi ile TBMM Başkanlık Kurulunun meclis resepsiyonunu iptal ettiğini, hükümetin bir parçası olan davalı idarenin de okullardaki törenleri asgari seviyeye indireceğini ve hipodromdaki etkinliklerin kaldırılması yönünde işlem tesis ettiğini basından öğreniyoruz.

Son Beş Yılda İptal Edilen Resmi Bayramlar:

Sözcü Gazetesi, 14 Nisan 2016 tarihli haberinde son beş yılda iptal edilen resmi bayramları sıralamıştır. Buna göre;

-30 Ağustos 2011: Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetler Günü nedeniyle Genelkurmayın vereceği resepsiyon terör ve şehitler nedeniyle iptal edildi.

-29 Ekim 2011: Dönemin Başbakanı Recep Tayyip ERDOĞAN’ın yayınladığı genelge ile Van Depremi dolayısıyla Cumhuriyet Bayramı törenlerinin yapılmaması istendi. Valilikler, yürüyüş ve resepsiyonları iptal etti.

-30 Ağustos 2012: Cumhurbaşkanı Abdullah GÜL’ün kulağındaki rahatsızlıktan dolayı hastanede tedavi görmesi nedeniyle 30 Ağustos Zafer Bayramı iptal edildi.

-19 Mayıs 2013: Gençlik ve Spor Bakanlığı, Hatay Reyhanlı’daki bombalı saldırılar üzerine 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarını iptal etti.

-19 Mayıs 2014: 13 Mayıs’ta Manisa Soma’da yaşanan maden kazası dolayısıyla tüm kutlamalar iptal edildi.

-29 Ekim 2014: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN, Karaman Ermenek’teki maden faciası nedeniyle 29 Ekim resepsiyonunu iptal etti.

30 Ağus­tos 2015: Başbakan Ahmet DAVUTOĞLU, 30 Ağustos kutlamalarının terör olayları nedeniyle yapılmamasını istedi.

-23 Nisan 2016: TBMM, terör nedeniyle resepsiyon programını iptal etti. (http://www.sozcu.com.tr/2016/gundem/sehitlerimiz-icin-hicbir-programini-bozmayanlar-23-nisani-iptal-ediyor-1183150/)

Görüldüğü üzere son beş yılda çeşitli gerekçelerle sekiz resmi bayramı iptal eden iktidar partisi bu yıl da benzer “terör” gerekçesi ile resepsiyonu iptal etmekte, okul programlarını en aza çekmekte, Ankara Hipodrom’undaki etkinliklerin iptaline devam etmektedir. Hatta Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ankara’daki tüm okul müdürlerine WhatsApp’tan attığı mesajda “23 Nisan etkinlikleri kapsamında yüksek sesle provalar yaparak çevreyi rahatsız etmeyin” diyebilmektedir.

(http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/516963/Milli_Egitim_den_skandal_genelge__23_Nisan_yerine_Kut_ul_Amare.html)

Ancak yürütmenin başı olan hükümet, başka kutlamalar için “şehitler var” gerekçesini öne sürmemekte, örneğin açılış törenlerini sürdürmekte, bakan ailelerinin şatafatlı düğünleri şehitlerin olduğu gün yapılabilmekte, şehitler için yas bile ilan edilmemektedir.

29 Mayıs 1916 Kut’ül Ammare Kutlamalarına ve 22 Nisan 2016 EXPO Antalya Açılış Törenine Yeşil Işık:

17 Nisan 2016 tarih ve Kamil ELİBOL imzalı Sözcü Gazetesi manşet haberinde, 23 Nisan kutlamasının “şehitler var” bahanesiyle iptal edildiği, Kut’ül Ammare’nin törenle kutlanacağını, Meclis’teki resepsiyonun iptal edildiğini, okullardaki törenlerin asgariye indirildiğini, 23 Nisan’ı önemsemeyen hükümetin Osmanlı Ordusu’nun İngilizlere karşı 29 Nisan 1916 tarihinde kazanmış olduğu Kut’ül Ammare Zaferi için seferber olduğu, MEB Müsteşar Yardımcısı Dinçer ATEŞ’in 81 ilin Milli Eğitim Müdürlüğüne genelge göndererek Kut’ül Ammare Zaferi’nin 100. Yılının kutlanmasının istendiği ayrıca etkinliklere ilişkin 2 Mayıs 2016 tarihine kadar rapor verilmesi istendiği ifade edilmiştir.

(http://www.haberdar.com/gundem/sozcu-meb-osmanli-nin-kazandigi-kut-ul-ammare-savasininin-yildonumunde-kutlama-talimati-verdi-h26074.html?mnst=9411)

Türkiye’nin ilk EXPO’sunun Cumhurbaşkanı, Başbakan, yabancı devlet başkanları, bakanlar, büyükelçiler ve binlerce davetlinin katılacağı EXPO 2016’nın 22 Nisan 2016 Cuma Günü Antalya’da açılacağı kendi internet sitesinde duyurulmuştur. Açılışta konuşmaların ardından sergi alanındaki ülke bahçelerinin ziyaret edileceği, kurulan sahnede su, ses ve ışık gösterisinin olacağı ifade edilmektedir.

(http://www.expo2016.org.tr/haberler/TR/detay/expo-2016-antalya-gorkemli-bir-torenle-acilacak-345)

Her ne hikmetse, tüm bu kutlamalar sürmektedir. Ancak idarenin sorunu, Antiemperyalist Kurutuluş savaşımızı yöneten ve Cumhuriyeti kuran Birinci Meclis’in kuruluş günü olan 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI İLEDİR!

Mevzuata Göre 23 Nisan Törenleri Milli Eğitim Bakanlığının Koordinatörlüğünde Kutlanır:

2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunu’nun 2/A-1 maddesi 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı resmi bayram olarak tanımlamıştır. Bu Kanun’un 4’üncü maddesine dayanılarak çıkartılan Ulusal ve Resmi Bayramlarda Yapılacak Törenler Yönetmeliği’nin “Koordinatörler ve Bakanlıklar” başlığını taşıyan 4’üncü maddesi Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı törenlerinin Millî Eğitim Bakanlığının koordinatörlüğünde düzenleneceğini hükme bağlamıştır.

İlgili yönetmeliğin “Resmi Törenlerde Uygulanacak Genel Esaslar” başlığını taşıyan 7/2 maddesi kutlamaları Başkent ve Başkent Dışında diye ayırmış olup halkın bayramının kutlanacağını, konuşmalar yapılacağını, şiirler okunacağını, tören geçişi ve gösterilerin yapılacağını, Başkent Dışında ise Anıtkabir’e çelenk konulması dışında düzenlemelerin aynen uygulanacağını hükme bağlamıştır. İlgili maddenin fıkrası aynen aşağıda düzenlendiği gibidir:

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

Bayram, 23 Nisan günü saat 08.00’de başlar ve saat 24.00’de son bulur.

A. Başkent’te:

a) Bayramın açış konuşması,

Bayramın açış konuşması, Millî Eğitim Bakanı tarafından yapılır.

b) Anıt Kabir’de çelenk konulması töreni ve İstiklâl Marşı ile bayrağın göndere çekilmesi,

Anıt Kabir’de çelenk, Millî Eğitim Bakanı ve beraberindeki heyetle konur.

c) Atatürk Anıtlarına çelenklerin konulması Valilikçe (Millî Eğitim Müdürlüğü) düzenlenir.

ç) (Değişik: 11/04/1984-84/7933 B.K.K.) Bayramın kutlanması,

Vali tarafından beraberinde Garnizon Komutanı ile Belediye Başkanı olduğu halde törene katılanların ve halkın bayramı kutlanır, İstiklâl Marşı ile Bayrak göndere çekilir.

d) Konuşma yapılması ve şiirler okunması,

Kutlama programında yer alan konuşmalar yapılır ve şiirler okunur.

e) Tören geçişi ve gösteriler,

Tören geçişi düzeni ve gösteriler kutlama programında belirtilir.

f) Programda yer alan diğer faaliyetler uygulanır. Devlet büyüklerini, ziyaret, gösteri, temsil ve bale gibi öğrenciler tarafından yapılacak çeşitli faaliyetler de programda belirlenir.

B. Başkent Dışında:

Başkent’te uygulanan tören ve kutlamaların, (b) fıkrası dışındaki düzenlemeler aynen uygulanır.
Bayramın açış konuşması Kutlama Komitesinin görevlendireceği bir öğretmen tarafından yapılır.

Pamuk toplayan Mahmut’a, 13 yaşında anne olan Esma’ya, simitçi Murat’a, sokak çocuğu Kerem’e, kardeşlerine bakmak için ilkokul beşinci sınıftan sonra okuyamayan Selma’ya, küçücük cansız bedeni sahile vuran Aylan Bebek’e sahip çıkmak için Çocuk Bayramına sahip çıkmalı ve bayramı geliştirmeliyiz!

TBMM’nin açılışı ile başlayan süreçte kabul edilen kanun ile 23 Nisan’ın “Milli Bayram” olduğu kabul edilmiş, ardından saltanat kaldırılınca 1 Kasım “Milli Hakimiyet Bayramı” olarak kabul edilmiş, sonrasında da 23 Nisan Milli Hakimiyet Bayramı olarak kutlanmıştır. Nitekim 1935’te de bayramlar ve tatil günleri kanunu değiştirilirken “23 Nisan Milli Bayramı” “Milli Hakimiyet Bayramı” olarak değiştirilmiştir.

Çocuk Bayramı yönü ise Himaye-i Etfal Cemiyeti’nin(Çocuk Esirgeme Kurumu) 23 Nisan 1927 tarihini “Çocuk Bayramı” olarak ilan etmesi ile başlatılmıştır. Kurtuluş Savaşı’nda sayısız çocuk öksüz ve yetim kalmıştı. 23 Nisanlar cemiyetin tanıtımı için bir fırsat sayılıyor, satılan rozetlerle cemiyet gelir elde ediyordu. Her rozet bir çocuk demekti. 23 Nisan 1928’de “Hakimiyeti Milliye ve Çocuk Bayramı” olarak kutlanıyordu. Atatürk’ün 1933’te çocukları kabul edip onları makamına oturtması zamanla gelenekselleşti. 1981’de Güvenlik Konseyi bayramlar ve genel tatil günlerine dair kanunda yaptığı değişiklikle bayramın adını “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” olarak kabul etmiştir.

1979 Yılı Dünya Uluslararası Çocuk Yılı olarak kutlanmıştır. Bu gündemle birlikle “Dünya Çocuk Bayramı” kutlamaları da düşünülmüş, Türkiye ise bu konuda öncülük yapmak istemiş 17 Nisan 1978’de 23 Nisan’ın “Dünya Çocuk Bayramı” olmasını Birleşmiş Milletler’e önermiştir. Ancak bu öneri kabul görmemiştir. 1979 yılında da Türkiye’nin BM’ye girişimleri sürmüştür.

(Ayrıntılı bilgi için:http://pauegitimdergi.pau.edu.tr/Makaleler/854897718_10-23%20N%C4%B0SAN%20M%C4%B0LL%C3%8E%20HAK%C4%B0M%C4%B0YET%20VE%20%C3%87OCUK%20BAYRAMI.pdf

http://www.sozcu.com.tr/2016/yazarlar/yilmaz-ozdil/23-nisan-torenleri-sehitler-var-diye-iptal-oyle-mi-1184884/)

DAVALI İDARE 23 NİSAN KUTLAMALARINI YOK ETMEYE ÇALIŞIRKEN, 9 BİN KM UZAKTAN BİR ÜLKE, 23 NİSAN’A SAHİP ÇIKTI:

“KANADA’NIN EN BÜYÜK ŞEHRİ VE TİCARET MERKEZİ TORONTO’DA, ATATÜRK’ÜN DÜNYA ÇOCUKLARINA ARMAĞAN ETTİĞİ 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI’NIN BU YIL 5. KEZ KUTLANMASI KARARI ALINDI.

“Türkiye’de ise, aynı zamanda TBMM’nin 96. kuruluş yıldönümü olan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı resepsiyonu, bu yıl ‘terör ve şehitler’ gerekçesiyle iptal edildi. 23 Nisan resepsiyonunun iptal edilmesi büyük tepki topladı.

“Toronto Belediyesi başkanı John Tory, 23 Nisan kutlamalarının Kanada’nın çok kültürlüğüne katkı sunduğunı açıkladı.

“Toronto Belediyesi başkanı John Tory, 23 Nisan kutlamalarının Kanada’nın çok kültürlüğüne katkı sunduğunı açıkladı.

“Toronto Belediyesi’nin resmi internet sayfasında yer alan duyuruda, Belediye Başkanı John Tory’nin imzası da yer aldı.

“Yayınlanan duyuruda şöyle denildi:

“23 Nisan Çocuk Bayramı, her yıl dünyanın birçok ülkesinde kutlanıyor. Bayram, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından 23 Nisan 1920 yılında dünya çocuklarına armağan edildi.

“Çocuk Bayramı, yıllar içinde UNICEF gibi birçok uluslararası kurum tarafından resmen tanınmaya başlandı. Bu özel gün, dünya çocuklarına bir hediye olarak “sevgi, arkadaşlık ve barış” mottolarıyla kabul edildi ve uluslararası toplumda kabul görmeye devam ediyor.

“Kanada Türk Toplumu tarafından organize edilen ve 16 Nisan’da Toronto’da beşincisi kutlanacak olan Uluslararası Çocuk Bayramı etkinliklerinin, Toronto’daki çocuklar arasında dostluğu, barışı ve birliği geliştireceğini umuyoruz. Her yıl olduğu gibi bu yıl da farklı etnik ve kültürel gruplara mensup çocuklar geleneksel danslarını ve sanatsal çalışmalarını sergileyecek.

“Toronto, farklı etnik ve kültürel grupların bir arada uyum ve hoşgörü içinde yaşayabildiği bir ‘kültür mozaiği’ olarak biliniyor. Çocuk Bayramı gibi etkinlikler, topluluklar arasındaki etnik ve kültürel gelenekleri kaynaştırarak çok kültürlülüğü destekliyor ve kardeşlik, sevgi, dostluk ile birliği sağlamlaştırıyor.”

Davalı idarenin, Kanada’nın sahip olduğu duyarlılığa sahip olmaması üzücüdür.

Ancak davalı idarenin bu tavrı, ÜLKEMİZİN, CUMHURİYET HUKUKUNUN VE DAHİ İDARENİN KURULUŞUNDAKİ ÇİMENTO ETKİSİ OLAN BU KAMUSAL DEĞERİN YOK EDİLMESİ, YANİ KAMU YARARININ İHLALİ NİTELİĞİNDEDİR.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın özüne, ruhuna uygun olarak kutlanması, geliştirilmesi ülkemiz için demokratik bir tavırdır. Örneğin 23 Nisan kutlamaları ile birlikte ülkemizde yaygın olan çocuk gelinlerin önlenmesi, çocuklara karşı cinsel istismar suçlarına dikkat çekerek bu suçun önlenmesine dönük kamuoyu oluşturulması, çocuk işçiliğinin kaldırılması ya da en azından insanileştirilmesi, yüzde yüz okuma-yazma seferberliğinin başlatılması demokratik bir tavır olacaktır.

Yukarıda da ifade edildiği gibi 23 Nisan’ın Çocuk Bayramı olarak kutlanması ülkemizin bir yarasına çözüm bulma şeklinde olmuş, yetim ve öksüz çocuklara sahip çıkılmıştır. Bir düşünürün belirttiği gibi demokrasinin bir tanımı da “en fukaranın durumunun iyileştirilmesi”dir.

Dünya Çocuk Bayramı’nın kutlanması ve Dünya Çocuk Haklarının geliştirilmesi yukarıda ifade ettiğimiz evrensel bir görevdir. Ve bu görevi yerine getirmek amacıyla ülkemiz öncülük yapmıştır.

Yukarıda da izah edildiği üzere iktidar partisi, dünya görüşü ile uyuşmadığı için Ulusal Bayramları yasaklama noktasına gitmekte, bu geriye savruluştan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı da nasibini almaktadır. İktidar partisi mensubunca idare edilen davalı idare 23 Nisan karşısında “gürültü yapmayın”, “terör var” tavrını takınmakta, yukarıda ifade ettiğimiz eylemleri gerçekleştirmektedir. 23 Nisan törenleri yasaklanırken Kut’ül Ammare ve EXPO 2016 törenlerinin serbest bırakılması aslında olayın “terör var” nedeniyle yasaklanmadığını, hükümetin 23 Nisan’a tavır aldığını kanıtlamaktadır. Oysaki 23 Nisan’ın mevzuattaki ruhuna uygun kutlanması gerekir. Bu ruh, özünü tarihimizden ve evrensel tavrımızdan almaktadır.

2820 Sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun 3/1 maddesi siyasi partilerin amacını, demokratik bir devlet ve toplum düzeni içinde ülkenin çağdaş medeniyet seviyesine ulaşması amacını gütme olarak tanımlamaktadır. Çocuklarımız da toplumun bir kısmıdır. O halde çocuk haklarını geliştirmek en azından 23 Nisan’da onların gönlünü kazanmak demokrasinin bir gereği olmalıdır.

Partimizin Programının “İkinci Sonuç İşçi Meselesi” başlığını taşıyan kısmının 14’üncü maddesinde bir tek anne için dahi kreş ve çocuk yuvasının kurulacağı, 15’inci maddesinde ise okul yerine işe gitmiş, esnaf çırağı olmuş çocukların hem çalışıp hem de eğitimlerini de sürdürebilmeleri için yarım günü normal ücretle çalıştıkları fabrika ve sanayi bölgesindeki okula gönderilecekleri, sokaklarda kimsenin yaşamasına izin verilmeyeceği, kimsesiz çocukların yuvalarda eğitim göreceği ve meslek sahibi edilecekleri hususları düzenlenmiştir. Kanun ile programımız birlikte düşünüldüğünde Partimiz’in işbu davayı açmada hukuki yararının olduğu kendiliğinden anlaşılacaktır.

Davalı idareden, dava konuşu işlemlerine dönük eylem ve kararlarının tarih ve sayı numaraları istenebilir durumdadır. Ancak müvekkil partinin bu bilgiyi temin etmesi mümkün olmamıştır.

Arz edilen sebeplerle, davalı idarenin, Kamu yararına aykırı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda okullardaki törenleri asgari seviyeye indirme ve hipodromda yapılan gösterilerin kaldırılması yönündeki işlem ve eylemlerinin iptali ve yürütmesinin durdurulması amacıyla işbu davayı açmak durumunda kaldık.

SONUÇ ve İSTEM: Yukarıda arz ve izah edildiği üzere; Davalı idarenin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda okullardaki törenleri asgari seviyeye indirme ve hipodromda yapılan gösterilerin kaldırılması yönündeki işlem ve eylemleri hukuka ve kamu yararına aykırı olduğundan, yürütmesinin durdurularak iptal edilmesini vekaleten saygı ile talep ederiz.

DAVACI

HALKIN KURTULUŞ PARTİSİ VEKİLLERİ

Av. Doğan ERKAN         Av. Sait KIRAN       Av. Metin BAYYAR