Site rengi

Tasarım

“İnsani Yardım” kim için?

09.09.2014
710
A+
A-

Birleşmiş Milletler (BM) 19 Ağustos gününü Dünya İnsani Yardım Günü ilan etmiştir. Bugün, insani yardım alanında çalışanları ve bu etkinlikler sırasında hayatlarını kaybedenleri anmaya adanan bir gün olarak belirlenmiş. 19 Ağustos 2003’te Irak’ın başkenti Bağdat’ta BM binasına yapılan saldırıda 22 kişi hayatını kaybetmiş. Bugüne atfen 19 Ağustos Dünya İnsani Yardım Günü olarak ilan edilmiştir.

Ne demek insani yardım?

Emperyalist haydutlar zenginliklerini yağmalamak için önce dünya halklarını kana boğuyor. Ardından da bu ülkelerin acılar içinde kıvranan, yerinden yurdundan edilen, evsiz kalan, mülteci durumuna düşen halklarına “insani yardım” adı altında yardım götürüyor. Ve ne yazık ki, gönüllüce buralara giden insanlar, çatışmanın ortasında bura halkıyla aynı kaderi paylaşıyorlar zaman zaman.

2013’te 155 insani yardım görevlisi öldürülürken, 177’sinin ağır şekilde yaralandığı ve 134’ünün de kaçırıldığı belirtiliyor. En büyük kayıplar arasında, 81 yardım görevlisinin öldürüldüğü Afganistan ilk sırada yer alıyor.

Çatışma bölgelerindeki yardım görevlilerinin güvenliği konusunda 2013 yılında Afganistan’dan sonra, Sudan, Güney Sudan, Somali, Suriye ve Pakistan en riskli bölgeler arasına giriyor.

2014’te insani yardım görevlilerine yönelik, 15 Ağustos itibarıyla 79 saldırı gerçekleşti. Bu ayın başında, Güney Sudan’da 7 sosyal yardım çalışanı öldürülürken, BM  İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’nin (OCHA) en son raporuna göre, 8 Temmuz-12 Ağustos 2014 arasında, Gazze’de 30 insani yardım çalışanı öldürüldü ve 74 insani yardım görevlisinin de yaralandığı bildirildi.

İnsani yardım çalışanlarına yönelik saldırılar 2013 ve 2014 yıllarında zirveye çıktı. Bu yıllar ABD-AB Emperyalistlerinin Büyük Ortadoğu Projesini hayata geçirmekte atağa kalktığı yıllar oluyor.

İnsani Yardım Çalışanları Güvenlik Veri Tabanına göre, 2013’te dünya genelinde insani yardım çalışanlarına yönelik, 248 güvenlik olayı meydana gelmiş ve bu rakam 1997’den bu yana yayımlanan veriler içerisinde en yüksek oran olarak gerçekleşmiştir.

BM’nin en güçlü organı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daha önce yaptığı bir toplantıda, Gazze’de derhal ve şartsız insani ateşkes çağrısında bulunurken, yasal bağlayıcılığı bulunan karar tasarısı şeklinde herhangi insiyatif almamıştı.

Aynı Birleşmiş Milletler’in Suriye’de, Irak’ta hep ABD-AB Emperyalistlerinden yana tavır aldığını biliyoruz. Mazlum Suriye ve Irak Halkının katledilmesine de bırakalım karşı çıkmayı, alkış tutmuştur.

O yüzden “İnsani Yardım” adı altında yapılanlar, dünya halklarının gözünü boyamaktan başka bir şey değildir.

Halkların, insanın insanca yaşadığı, ezilip sömürülmediği bir düzende insani yardıma gereksinimi yoktur.

AB-D Emperyalistlerinden ve onların işbirlikçilerinden dünya halkları hesap soracaktır. İnsani yardım adı altında çevrilen dümen de yerle bir olacaktır.

ETİKETLER: