Site rengi

Tasarım

Kemalpaşa/Akalan Köylüleri Doğa Düşmanı Tayyipgiller’e karşı direniyor

04.02.2015
678
A+
A-

 

Para Tanrısına tapan Tayyipgiller, kasalarını biraz daha doldurabilecekleri yeni fırsatlar yaratmak için halkımızı hiçe sayarak doğal alanları gasp ediyor, yandaş Parababalarına peşkeş çekiyor. Buna karşılık da son yıllarda (özellikle Gezi İsyanı’mızdan sonra) ülkemizin köylerinden parklarına kadar birçok yerde rant için doğayı katleden Tayyipgiller’e karşı direnişler patlak veriyor.

Bunun en son örneği de bugünlerde İzmir’in Kemalpaşa ilçesine bağlı Akalan Köyü’nde yaşanıyor. Köyün hemen yanına, kilometre bile değil, belki 500-600 metre yakınına kurulmak istenen taş ocağına karşı Akalan köylüleri direniyor.

İzmir-İstanbul karayolu yapımı için kullanılacak taş ocağının köyün hemen yakınına, köylünün geçim kaynağı olan tarlaların, kiraz bahçelerinin bulunduğu alana yapılıyor olmasına tepki gösteren Akalan köylüleri bir süre önce “Yürütmenin durdurulması” istemiyle İdare Mahkemesine dava açtı. Dava henüz sonuçlanmamış olmasına rağmen firmanın daha önceden demiryolu yapımı için kurulan şantiyeye iş makinelerini yerleştirerek hazırlıklara başlaması üzerine köy halkı harekete geçti. 8 Ocak günü, dozerlerin jandarma korumasında bölgeye gelmesi üzerine köylüler duruma tepki gösterdi ve bir eylem gerçekleştirdi. Eylem sonucunda iş makineleri bölgeden çekildi.

Taş ocağının yapılacağı alanın girişine çadırlar kurarak direnişe geçen Akalan köylüleri, 10 Ocak Cumartesigünü direniş çadırlarının bulunduğu alanda bir eylem düzenledi. HKP İzmir İl Örgütü olarak biz de sabah saatlerinden itibaren direniş alanındaydık.

Ocağın, okula 650 metre yakın bir alana kurulmasının insan (özellikle okula gidip gelen çocukların) hayatını tehlikeye sokan bir durum olduğunu söyleyen köy sakinleri, okulda 300 civarında öğrencinin bulunduğunu ve 1 haftadır hiçbirinin okula gitmediğini belirttiler. Köyde yaşayan herkesin geçimini tarlalarında ürettikleri ürünleri pazarda satarak sağladığını, taş ocağının mahsullere zarar vereceğini ve bunun zaten kıt kanaat geçinen köydeki insanları yoksulluğa iteceğini belirten köylüler, bu durumun aynı zamanda pazardaki ürünlerin fiyatlarına da yansıyacağını ve tüm İzmirlilerin bundan zarar göreceğini söylediler.

Öğretmenler ve öğrenciler tarafından ağaçların dikildiği bölgenin de dâhil olduğu okul alanında taş ocağı yapılmasının doğa katliamı olacağının altını çizen Akalan köylüleri, 1995 yılında özel bir firma tarafından yine aynı bölgeye taş ocağı yapılmak istendiğini ama köy halkının mücadelesi sonucu vazgeçildiğini, yine aynı mücadeleyi vermekte kararlı olduklarını, köylerine taş ocağı yapılmasına izin vermeyeceklerini vurguladılar.

Tüm Akalan köylülerinin ve çevre köylerden temsilcilerin de katıldığı eylemde, önce taş ocağı kurulmak istenen alana yürüyüş yapıldı ve burada bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Ardından direniş alanında konuşmalar gerçekleştirildi.

HKP İzmir İl Örgütü adına konuşma yapan Yusuf Gençer, “Bu mücadele yüreğinde insan sevgisi taşıyanların, doğa sevgisi, çevre sevgisi taşıyanların; gözleri sadece dolar görenlere karşı verdiği mücadeledir. Mücadelenizi sonuna kadar destekliyoruz. Hep beraber bu mücadeleyi zafere ulaştıracağız” dedi.

Konuşmaların ardından eylem sonlandırıldı. Eylemin en dikkat çeken yönüyse Akalan köylülerinin mücadeledeki kararlı duruşu ve kolektif çalışma ruhuydu.

Bu arada köyün burnunun dibine okulun 650 metre uzağına taş ocağı kurulmak istenmesine karşı kararlı bir şekilde direnmesi sırasında 6 askerin yaralandığı, iş göremez raporu aldığı ve iş makinelerinin camlarının kırıldığı iddiasıyla Kemalpaşa savcılığı tarafından kimlikleri saptanan 19 kişi için soruşturma başlatıldı. Kemalpaşa Jandarma Komutanlığına çağrılan aralarında köylü kadınların da bulunduğu 19 kişi ifade verdi.  İfade veren direnişçiler, nöbete kaldıkları yerden devam ettiler.

Akalan köylülerinin mücadelesi hukuk alanında da devam ederken eylem devam ediyor. İzmir 5. İdare Mahkemesi tarafından “ÇED raporu gerekli değildir” kararı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığından savunma gelinceye kadar yürütmeyi durdurma kararı vermesine karşılık köylüler meşru mücadelelerini sürdürüyorlar.

Dayanışma için gelenlere geleneksel keşkeklerini sunan Akalan köylüleri partimizin ziyaret ettiği günde piknik yaparak mücadelelerinin aynı zamanda bir sosyal aktivite olduğunu gösterdiler. Yaşlısı, genci kadınlar hem mücadele ediyor, hem konukseverliklerini gösteriyorlar.

Akalan köylülerinden Fatma Köken, “Kesin sonuç alıncaya kadar mücadele sürecek. Biz yaşlansak da çocuklarımız ve torunlarımız için bu mücadele” dedi. Yine köylülerden Elif Yüksel, “Taş ocağında çocukları için hayatının tehlike yaratacağını, okula çok yakın olduğunu söyledi. Bunun yanı sıra yıllarca büyük çabalarla yetiştirdikleri kirazlarının da yok olacağını” öne sürdü.

Kemalpaşa bölgesinin en güzel ovalarına taş ocağı yapmak halka, kiraz üreticilerine ihanettir. Bu nedenle taş ocağına karşı gece gündüz nöbet bekleyerek direnişlerini sürdüren yiğit Akalan Köylülerinin mücadelesi mücadelemizdir diyoruz. Doğa dostu parti olarak her zaman yanlarında olacağız.30.01.2015

 

İzmir’den Kurtuluş Partililer