HKP’li Kadınlardan dört bir tarafta 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Etkinlikleri
Adana
12 Mart 2017 tarihinde HKP Adana İl Örgütü binamızda 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü etkinliğimiz düzenlenmiştir.
Etkinliğimize eczacı, emekli öğretmen, ev hanımı, işçi, öğrenci olmak üzere çeşitli mesleklerden 17 kadın arkadaşımız katılmıştır. Etkinliğimize katılan 10 kadın arkadaşımız ilk kez katılan arkadaşlardır.
İmece usulü hazırladığımız kahvaltımızı tanışma ve sohbet eşliğinde tamamladıktan sonra Ayşe Dalkılınç arkadaşımız samimi doyurucu ve coşkulu konuşmasını yaptı.
Konuşmasında 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün doğuş gerekçesi, dünyada ve Türkiye’de kadın sorunları ve çözümlerine açıklık getirdi.
Laikliğin olmadığı bir ülkede kadının neleri kaybedeceği ve ülkemizde şeriatçı din devleti oluşturulmak istendiği, buna karşı var olabilmemiz için örgütlü olmamızın vazgeçilmez olduğu vurguladı.
Kadının tarih içindeki Anaşahlık dönemi ve kadının alt ediliş dönemi kısa konuşmasını Ayşe Küçükosmanoğlu tamamlayarak, Parti’mizin arşivinden temin ettiğimiz 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü sinevizyon gösterimizi sunduk.
Sinevizyon gösteriminin sonunda Parti Programımızın kadına bakış açısı bölümünün sesli okunması ilgi ile izlendi.
Kadınların tek tek sohbete katılımı ile yorumlar, konuşmalar, paylaşımlar gerçekleşti.
Başka gündemli toplantıda buluşmak istek ve önerileri ile toplantımız sona erdi.
Gaziantep
12 Mart günü, Gaziantep il binamızda 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliği düzenledik.
Başkanlık Kurulu Üyemiz Gürdal Çıngı ve Merkez Yürütme Kurlu üyemiz Tacettin Çolak Yoldaşlarımızın da katıldığı etkinliğe, Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde iki yıl önce işten atılıp mahkeme kararıyla geri işe iade edilen işçi arkadaşlarımız ve diğer işyerlerinden işçi arkadaşlarımız yoğun bir şekilde katıldı.
Açılışı İl Sekreterimiz Deniz Korkmaz Yoldaş’ımız yaptı,
Ana konuşmayı Kadın Eğitim Emekçimiz yaptı.
Eğitimci arkadaşımızın yaptığı sunum ilgiyle izlendi. Arkadaşımız kadınlarımızın bugün yaşadığı sorunların bu düzenden kaynaklandığını örneklerle ortaya koydu. Tarihsel olarak Anacıl düzenden sınıflı toplum düzenine geçişte kadınların nasıl alt edildiğini anlattı.
Günümüzde Kadın Sorunu’nun önemine değinerek, kadınlar olarak bu düzene karşı erkeklerle birlikte mücadeleyi yükseltmemiz gerektiğini vurguladı.
Sunum sonunda, kadın arkadaşlar da kadınların bu düzende nasıl ezildiğini yaşadıkları somut gerçeklikten yola çıkarak ortaya koydular. Çok somut örneklerle konuyu açtılar.
Gürdal Çıngı Yoldaş’ımız, Kadınları ve Erkekleri sömürenin, ezenin, zulmedenin içinde yaşadığımız sınıflı toplum olduğunu ortaya koydu. Bu Ortaçağcı ve Kapitalist düzenin İşçi Sınıfımızı ve Kadınlarımızı ne hale getirdiğini ortaya koydu. Kadının sınıfsal olarak sömürülmesinin yanı sıra evde nasıl ezildiğini anlattı. Erkeklerin, ev işi, çocuk bakımı-eğitimi vb. işleri yapmasının “eşine yardım etmek” olarak değerlendirilmemesi gerektiğini, “paylaşmanın” bir sonucu olarak görülmesi gerektiğini söyledi.
Tacettin Çolak Yoldaş’ımız, İşçi Sınıfı mücadelesinin kadın-erkek birlikte verilmesi gerektiğinin önemine vurgu yaptı. ve bu etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenleri kutladı.
Etkinlik daha sonra sohbetlerle devam etti.
Mersin
Kadın Komitemiz 2-3 haftalık yoğun bir çalışma yürüterek çok başarılı bir anma programı sundu. Partili yoldaşlarımız dışında katılımcılarımızın çoğunluğunu yeni insanlarımızın oluşturması çok önemliydi.
Programımız üç aşamalı olarak gerçekleştirildi.
Programın 12 Mart tarihine denk gelmesi, 12 Mart 1971 Faşist Darbesinin lanetlenmesini kaçınılmaz kıldı. Arif Çakır Yoldaş’ımız on beş dakikalık bir öz değerlendirmeyle konuyu aydınlattı.
Anmamız, Kadın Yoldaş’ımız Özler Çakır’ın açış konuşmasıyla başlamış oldu.
Kadın Komitemizdeki yoldaşlarımızın ortaklaşa hazırlamış oldukları 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü sinevizyon gösterisiyle programa geçildi.
Daha sonra eğitimci olan sendikalı kadın yoldaşımız çok çarpıcı, anlaşılır ve konuyu somutlaştıran bir konuşma yaptı. Kadının geçirdiği tarihi süreci toplum biçimlenişleri bakımından karşılaştırmalar yaparak anlaşılır kıldı. Dinler açısından kadının ortaya konuluşunu görsellerle de besleyerek açıkladı. 8 Mart’ın İşçi Sınıfı açısından Kapitalizm ve Sosyalizmde ne anlam ifade ettiğini yine görseller eşliğinde ortaya koydu.
Son bölümde ise; Kadının Kurtuluşunun İşçi Sınıfının Kurtuluşundan Bağımsız Olmadığını, sınıf mücadelesinden koparmadan Kadınlarımızın tarihi süreçteki çeşitli mücadelelerinden örneklerle anlatan bir konuşma yaparak bitirdi.
Üçüncü ve son bölümde; gündemle ilgili soru-cevap söyleşisinden sonra Arif Yoldaş, Türkiye Halklarının önüne konulan Başkanlık Referandumu ve Parti’mizin bu konudaki düşünce ve davranışlarıyla ilgili bir değerlendirme konuşması yaparak etkinliğimizi sonlandırdı.
Katılımcılarımıza, referandumda HKP neden HAYIR diyor bildirimiz ve Parti’mizin 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü anma-değerlendirme yazısı çoğaltılarak dağıtıldı.