Site rengi

Tasarım

Sağlıktaki soygun randevuyla başlıyor

03.12.2014
654
A+
A-

DİSK’e bağlı Emekli Sen, 1 Aralık’ta Balıkesir Devlet Hastanesi bahçesinde yaptığı eylemde yurttaşlardan alınan katkı paylarını protesto etti. Basın açıklamasını DİSK Emekli Sen Balıkesir Şube Başkanı Doktor Bekir Ceylan yaptı.

Ceylan, başta emekliler olmak üzere tüm yurttaşları sağlık hakkının gasp edilmesi ve sermayeye kaynak aktarılmasına karşı mücadeleye çağırdı.

Yıkım programı ile sağlığın bir hak olmaktan çıkarıldığını dile getiren Ceylan, sağlığın maliyetinin eskisine göre katlandığını dile getirdi. Ceylan, “Bu artışlar nedeni ile hem devlet harcamaları, hem de cepten harcamalar hızla arttı. Sağlığın piyasadan satın alınır hale getirilmesi en çok sağlığı bozulmuş olan biz emeklileri vurmaktadır. Bu nedenle Emekli-Sen olarak bugün hastaneler önünde eylemdeyiz. Ayrıca 12-27 Aralık tarihleri arasında sağlıkta cepten ödemelere son verilmesi talebiyle, Türkiye çapında bir imza kampanyası yürüteceğiz. İmza kampanyasında toplanan imzalar 5 Ocak 2015 tarihinde şube ve temsilciliklerimiz tarafından yapılacak basın açıklamalarıyla Sağlık Bakanlığına ulaştırılmak üzere sağlık il ve ilçe müdürlüklerine teslim edilecektir” dedi.

Katkı payları yurttaşın belini büküyor

AKP’nin 2002 yılında iktidar olmasıyla birlikte hızlandırılan “sağlıkta dönüşüm” programının yürürlüğe girdiği tarihten bu yana sağlık hizmetinin sunumunda ve finansmanında önemli değişiklikler gerçekleştiğini dile getiren Ceylan, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu nedenle 4 kişilik bir ailenin aylık sağlık harcaması giyim, konut, ısınma gibi harcamaların ardından %2’yle dördüncü sırada yer almaya başladı. Kuşkusuz vatandaşların belini asıl büken ise sağlık hizmetinden yararlanırken ödemek zorunda kaldıkları katkı katılım payları ilave ücretleridir. Sağlıkta soygun daha hastaneye gitmeden randevu alırken başlıyor. Çünkü randevu almak için aranan Alo 182 Merkezi Randevu Sistemi’nden randevu alan herkes bu hizmet karşılığında katılım payı ödemektedir.”

Randevu alırken vatandaşın cebinden çıkmaya başlayan paranın hastane kapısından içeriye girdikten sonra da devam ettiğini dile getiren Ceylan, “Şu anda ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi katılım payı, ayakta tedavide sağlanan ilaçlar ve reçeteler için katılım payı, on gün içinde aynı hastalık için yeniden başvurularda ilave ücret tıbbi malzemede katılım payı, yardımcı üreme yöntemi katılım payı, istisnai sağlık hizmetlerinde ilave ücret, otelcilik hizmetlerinde ilave ücret, özel sağlık kurumlarında %200 fark, öğretim üyesi muayene ve tedavi farkı gibi adlar altında cepten ödemeler yapılmaktadır. Özel hastanelerde, devlet hastanelerinde üniversite hastanelerinde aile hekimlerinde yapılan tedavinin faturası eczanelerde tahsil ediliyor, emekçilerin ise aylıklarından kesiliyor” diye konuştu.