Suriyeli Göçmenlerin son durumu…
Son aylarda özellikle sınır illerinde olan Suriyelilerin barındığı kampların kapanacağı haberleri yapılmaya başlandı. Bu haberler ne kadar doğru, araştırmak gerekiyor.
Ülkemizde neredeyse bütün illerimize yayılmış olarak yaşayan 4 milyonun üzerinde Suriyeli var. Kilis ilimizde kamplarda yaşayanları sayarsak yerli nüfusa yakın bir sayıda Suriyeli bu ilimizde yaşıyor.
Suriye’de savaşın büyük ölçüde bitmesi, Suriye Devletinin ülke üzerinde kontrolü büyük ölçüde sağlaması üzerine Devlet Başkanı BeşşarEsad, ülkesinden ayrılan vatandaşlarını ülkesine çağırdı. Bu gelişmeler üzerine, ülkemizde yaşayan Suriyelilerin ne kadarının ülkesine dönmek istediği sorulmaya başlandı. Konuya ilgili olarak GaziantepÜniversitesinde bazı öğretim üyelerinin önderliğinde hazırlanan bir kitapta bunun cevapları var. Gaziantep’te yaşayan Suriyelilerin yüzde 56’5 gibi büyük çoğunluğu ülkesine dönmek istiyor. (Gaziantep’teki Suriyeliler, M. Gültekin ve ark., Gaziantep Üniversitesi Yayınları 2018)
Geçen aylarda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da ülkemizdeki Suriyeliler için devletin şu ana kadar 34 milyar dolar harcama yaptığı söyledi. Suriyelilere sağlanan olanaklar ülkemiz vatandaşları arasında sık konuşulan konular arasında. Suriyelilerin işyeri açtıklarında vergi vermemesi, öğrencilerin üniversitelere sınavsız girmesi, burs olanaklarının olması gibi…
Aslına bakılırsa Suriyeliler çok zor koşullarda yaşıyorlar. Bir işte çalışan Suriyelilerin % 88,4’ü sigortasız işçi olarak çalışıyor. Suriyelilerin yüzde 5’i ambar, depo gibi yerlerde kalıyorlar. Gaziantep şehrinde 400 bin Suriyeli yaşıyor. Sokaktaki her beş kişiden biri Suriyeli. Bu nesnel gerçeklik Gaziantep’te ekonomik ve sosyal hayatı doğrudan etkiliyor.
Esad, halkını Suriye’ye çağırıyor. Buradaki Suriyeliler, ülkelerine gitmek istiyor. AKP hükümeti bu isteği görmezden geliyor. Hâlâ açık, şeffaf politikalar yerine, kâh AB-D Emperyalistlerinin dümen suyunda, kâh Rusya’nın yanında görünüp işi idare etmeye çalışıyor. Ama olan Suriye ve Türkiye Halkına oluyor.
İçinde yaşadığımız ekonomik kriz nedeniyle vatandaşlarımız, Suriyeliler olmasaydı ne güzel işimiz olurdu, diyebiliyor. Özelikle komşu ilimiz Şanlıurfa’da geçen aylarda Suriyeli göçmenler ile vatandaşlarımız arasında çıkan olaylarda üç kişinin öldüğü medyada yayınlandı. Sonra bu haberlere sansür konuldu. Haberlerin engellenmesi, fısıltılar halinde yalan yanlış pek çok bilginin vatandaşlar arasında oluşmasına yol açar. Bazen fısıltı haberler üzerine büyük olaylar oluşabilir. Tarihimiz bunun örnekleriyle doludur.
Suriye’ye “Büyük Ortadoğu Projesi” kapsamında, AB-D Emperyalistlerinin saldırısıyla Mart 2011’de başlayan savaşta, Ortaçağcı çeteler kullanıldı. Epey bir kısmı ülkemiz üzerinden Suriye’ye geçti. Daha sonra IŞİD, El Nusra gibi adlar alan bu çeteler Kilis ilimize yüzlerce roket attılar. Otuza yakın sivil vatandaşımız hayatını bu yüzden kaybetti. PKK’nin bir kolu olan PYD bu savaştan sonra Suriye’nin kuzey bölgesinde ABD’nin kara gücü olarak bir egemenlik sahası oluşturdu. Halk olarak hiçbir çıkarımız olmayan, bu savaşa karşı çıkamadık. AKP hükümetinin savaşın başlangıcından itibaren Suriyelileri ülkemize çağırması, Suriyelerin ülkemize akın akın gelmesi, savaşın daha da uzamasına neden oldu.
Bu noktadan sonra Suriyeli göçmenlerin, güven içinde ülkelerine dönüşlerinin sağlanması gereklidir. İki ülke halkı da bunu istiyor.
Gaziantepli Kurtuluş Partililer