Site rengi

Tasarım

Toplu Ulaşımda Belediye Otobüsleri…

04.12.2018
1.017
A+
A-

Doç. Dr. Ercan KÜÇÜKOSMANOĞLU

Gaziantep’te ulaşım büyük sorun olmaya devam ediyor. Halk olarak bu sorunu kanıksadığımız için sorun yok diye sayıyoruz.

Hayatımda uzun yıllar, yaklaşık 25 yıl belediye otobüslerini ulaşım için kullandım. Son 11 yıldır arabam var. Bazen belediye otobüslerine, halk otobüslerine de biniyorum. Bazen de tramvayı kullanıyorum.

Gaziantep’te toplu ulaşım sorununu çözmek için belediye otobüslerinin yoğun bir şekilde kullanılması gerekirken bu seçenek hiç kullanılmadı. Vatandaş ulaşımını sağlamak için eski de olsa bir araba almaya mecbur edildi. Eski Şahin ve Broadway marka arabaların hâlâ çok kullanıldığı bir şehir durumundayız.

Gaziantep’te 2014 yılında, 15 kişilik minibüsler kaldırılarak yerine 27 kişilik özel halk otobüsü olma hakkı verildi. Şimdi Gaziantep’te çok sayıda 27 kişilik özel halk otobüsü olmuş oldu. Bu otobüslerde ayakta gitmek çok zor. Yaşı belli bir yılın üzerinde olanlar, herhangi bir sağlık sorunu olan vatandaşın bu otobüsler ile bir yerden bir yere gitmesi çok zor.

Yıllar önce 1979’da Liseyi bitirip Adana’dan İzmir’e geldiğimde belediye otobüslerinin toplu taşımayı çok güzel yaptıklarını görmüştüm. O yıllarda 1 milyon nüfuslu bir şehir olan İzmir’de Bornova’dan, İzmir’in merkezi Konak’a otobüsler 15 dakikada gidiyorlardı. Şehrin bütün ulaşım yükünü kaldırıyordu otobüsler.

Daha sonra İstanbul’da, metro ulaşımından önce, en rahat ulaşım belediye otobüsleriyle sağlanıyordu. Minibüslerde sıkış tepiş başımı eğerek çok gittim geldim. O yıllarda minibüslerin yüksekliği daha azdı. İnsanlık dışı olan bu ulaşım düzeni “Gırgır” dergisinde sürekli konu oluyordu. Bu sıkışıklıkta bir de yankesicilere cüzdan kaptırdığımız da oluyordu. Bu nedenle Belediye otobüsleri nuru nimet gibiydi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesinde yıllardan beri belediye otobüsü korkusu var. 2004 yılından önce de “Belediyede taşeron uygulamasını ilk ben getirdim” diye Celal Doğan, ulusal basında reklam yapmıştı.

Belediyede taşeron uygulaması Gaziantep’te toplu taşımada büyük sıkıntılar yarattı. Daha sonra Asım Güzelbey zamanında da, belediye otobüsleri 10 yıllığına Kevser Taşımacılık taşeronuna verildi. Çok sayıda şoför işten atıldı, işsiz kaldı. Kevser Taşımacılık kısa bir süre sonra, işe aldığı şoförlerin maaşlarını ödemedi. Gaziantep’in toplu ulaşım işini ortada bırakıp kaçtı. Birkaç hafta toplu taşımada ciddi bir kriz yaşandı. Vatandaş belediye otobüsüne binemedi.

Gaziantep gibi orta ölçekli bir büyükşehir, metrodan önce, belediye otobüslerini yoğun bir şekilde toplu ulaşım hizmetinde kullanmak zorundadır. Tramvay toplu ulaşımda ciddi bir çözüm olamamıştır. Toplu ulaşım belediyenin en temel görevlerinden biridir. Toplu ulaşım adı üzerine vatandaş verilen bir hizmettir. Bu görevden kaçınılmaz. Acil olarak otobüs sayısı 169’dan, 350’ye çıkarılmalıdır. Otobüs hatları Şehir planlama uzmanlarının önerileri doğrultusunda yeniden düzenlenmelidir.

Sonuç olarak vatandaş olarak toplu ulaşım haktır. Bu hakkımızı istemekten çekinmeyelim.

(Gaziantep Yeni Çizgi Gazetesi’nden)